Güveçte patates püresi ile tas kebabı nasıl yapılır?

Geleneksel lezzetleri modern sunumlarla buluşturan bu tarif, hem göze hem damağa hitap ediyor. Güveçte yavaş yavaş pişen etlerin yumuşak dokusu, kremsi patates püresiyle mükemmel bir uyum yakalıyor. Fırından çıkan mis gibi kokusuyla sofralarınızı şenlendirecek bu nefis yemeğin sırrı, doğru malzeme dengesi ve sabırla pişirme sürecinde gizli.

20 Kasım 2025

Güveçte Tas Kebabı ve Patates Püresi Tarifi


Malzemeler (4-6 kişilik):


  • 600-700 gram kuşbaşı doğranmış dana eti (bütün parça olarak da kullanılabilir)
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 2 su bardağı sıcak su

Patates Püresi İçin:


  • 4-5 orta boy patates
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • Rendelenmiş muskat (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Tas Kebabının Hazırlanışı:

  • Öncelikle etleri kuşbaşı doğrayın ve güveç kabına alın
  • Soğanları yemeklik doğrayıp etlerin üzerine ekleyin
  • Domates ve biberleri küp küp doğrayın
  • Sarımsakları ince dilimleyin veya ezin
  • Tüm malzemeleri güveç kabına ekleyin
  • Domates salçasını, baharatları ve sıvı yağı ilave edin
  • Malzemeleri güzelce karıştırın
  • Üzerine sıcak suyu ekleyin
  • Güveç kapağını kapatıp önceden ısıtılmış 180°C fırında 1.5-2 saat pişirin
  • Ara sıra kontrol ederek suyunu çekip çekmediğine bakın

Patates Püresinin Hazırlanışı:

  • Patatesleri soyup büyük parçalar halinde doğrayın
  • Tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın (yaklaşık 20-25 dakika)
  • Haşlanan patatesleri süzün ve ezme kabına alın
  • Üzerine süt, tereyağı, tuz ve baharatları ekleyin
  • Pürüzsüz bir kıvam alana kadar iyice ezin

Servis Önerisi:

  • Güveçte pişen tas kebabını fırından çıkarın
  • Üzerine hazırladığınız patates püresini kaşıkla düzgünce yayın
  • Dilerseniz üzerine biraz kaşar peyniri rendeleyip 5-10 dakika daha fırınlayabilirsiniz
  • Sıcak olarak servis yapın
  • Yanında yoğurt veya cacık ile servis edebilirsiniz

Püf Noktaları:

  • Etlerin daha yumuşak olması için bir gece önceden marine edebilirsiniz
  • Fırın sıcaklığını ve pişme süresini etin cinsine göre ayarlayın
  • Patates püresinin kıvamını süt miktarını ayarlayarak değiştirebilirsiniz
  • Güveç kabı yerine döküm tencere de kullanabilirsiniz

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;