Tepside Patates Püresi Patatesin Besin Değeri ve Faydaları Patates, patlıcangiller familyasından gelen ve yumruları yenilen otsu bir bitki türüdür. Boyu 70-80 cm'ye kadar uzayabilen, çiçekleri beyaz veya pembe renkte açan ve yumruları hariç zehirli olan bu bitki, besin değeri açısından oldukça zengindir. Patates, A, C, K, B6 ve E vitaminlerini içerir. Ayrıca folat açısından da çok zengindir. Patates, yüksek potasyum içeriği ile dikkat çeker. Bunun yanı sıra kalsiyum, magnezyum, demir, bakır gibi mineraller de içerir. Patates, nişasta bakımından oldukça zengin olup, %20 oranında nişasta ve %2 oranında protein barındırır. Dünya genelinde pirinç, mısır ve buğdaydan sonra en çok tüketilen dördüncü gıda kaynağıdır. Sağlık açısından çok faydalı ve güvenle tüketilebilen bir besin kaynağıdır. Patatesten çeşitli yemekler yapılabilir ve tepside patates püresi de bu yemeklerden biridir. Tepside Patates Püresi İçin Malzemeler
Tepside Patates Püresi Nasıl Yapılır? Patatesleri ilk önce soyun ve bol suyla yıkayın. Ardından dört parçaya bölün ve tencereye koyun. Üzerine su ve tuz ekleyip patatesler pişene kadar haşlayın. Haşlama suyuna bir su bardağı süt ekleyin ki lezzeti haşlanırken patatese geçsin. Fazla su koymayın ki süzerken süt ziyan olmasın. Haşlanan patateslerin fazla suyunu süzüp bir çatal ya da ezici ile ezin. Bir su bardağı kaşar peyniri, tereyağı, tuz, karabiber ve kırmızı biberi ekleyip malzemeleri iyice karıştırın. Hafif sertleşme olabilir, bu durumda geri kalan yarım bardak sütü de ekleyip karıştırın. Püre haline gelene kadar iyice ezin. Püre haline gelen malzemeyi bir borcam veya fırın kabına koyun. Borcam ya da fırın kaplarının ağzına kadar doldurmayın, 1-2 cm boşluk bırakın. Çünkü pişerken kaşarlar eriyip kabaracaktır. Üzerine geri kalan bir su bardağı kaşar peynirini de yayıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Tepside patates püresini üzeri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Piştikten sonra üzerine kırmızı biber ve karabiber ekleyerek süsleyebilirsiniz. Et ve tavuk yemeklerinin yanında servis edilebilir. Afiyet olsun. |