Patates Püresi Köfte, damaklarda tat bırakacak mükemmel bir yemek çeşidi olan patates püreli köfte tarifi ile sizlerde mutfaklarda harikalar yaratabilirsiniz. Akşam yemeklerinizi şölene dönüştürerek sevdiklerinize ve konuklarınıza sunabileceğiniz bu şahane püreli patatesi pilav ve cacık eşliğinde taçlandırabilirsiniz.
Patates Püresi Köfte İçin Gerekli Malzemeler
Patates Püresi İçin
- 3-4 adet orta irilikte patates
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı süt
- Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- Yeteri kadar tuz
Köftesi İçin
- Yarım kg köftelik kıyma
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 4 dilim ufalanmış bayat ekmek içi
- 1 adet yumurta
- 1 tutam kıyılmış maydanoz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- Yeteri kadar tuz
Sosu İçin
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 su bardağı kadar sıcak su
Patates Püreli Köfte Hazırlanışı
Patates püreli köfte hazırlığımıza öncelikle 1 kg patatesin kabuklarını soyduktan sonra yemeklik şeklinde doğrayarak başlayalım. Doğranan patatesleri uygun bir tencereye aldıktan sonra üzerini 2 parmak aşacak kadar su ve yeteri kadar tuz ilave ederek ocağa koyarak haşlamaya bırakalım. Patatesler haşlanırken bizde köfteleri hazırlayalım. Karıştırma kabımıza yarım kg köftelik kıyma, 1 adet rendelenmiş kuru soğan, 2-3 diş dövülmüş sarımsak, 1 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tutam kıyılmış maydanoz ve yeteri kadar tuz ilave ederek köftelik harcımızı iyice yoğuralım. Ardından yoğrulan köftelik harçtan ceviz iriliğinde parçalar alarak avuç içimizde yuvarladıktan sonra ortasından açarak köfteleri çanak şekline getirelim. Ardından fırın tepsimizi yağladıktan sonra çanak köfteleri tepsiye sıralayarak döşeyip fırınımızı 195 derecede önceden ısıtarak köfteleri fırına vererek hafifçe pembeleşinceye kadar kızartıp tepsiyi fırından alalım.
Daha sonra haşlanarak yumuşayan patatesleri ocaktan alarak haşlama suyunu süzdürerek geniş bir kabın içine alarak bir çatal yardımıyla iyice ezerek püre şekline getirelim. Pürenin üzerine 1 su bardağı süt, 1çorba kaşığı tereyağı ve yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri ilave ederek püre pürüzsüz bir kıvam alana kadar iyice karıştıralım. Ardından hazır hale gelen patates püresinden bir kaşık yardımıyla alarak çanak şeklindeki köftelerin ortasına doldurduktan sonra pürelerin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirelim.
Patates püreli köftemizin sosu için uygun bir kabın içine 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası ve 1 çay kaşığı karabiber ilave ettikten sonra üzerine 1 su bardağı sıcak su ilavesiyle salçaları iyice ezerek sos şekline getirerek köftelerin bulunduğu tepsiye dökelim. Fırınımızı tekrar 195 derecede ısıtarak tepsiyi tekrar fırına verip kaşar rendesi eriyip kızarana kadar pişirerek fırından çıkartalım. Hazır hale gelen patates püreli köftemizi pilav eşliğinde sıcak sıcak servise sunalım.
Afiyet olsun.