Hatay usulü patatesli içli köfte nasıl yapılır?
Güneyin lezzet haritasında özel bir yere sahip Hatay usulü içli köfte, patatesli iç harcıyla geleneksel tariflerden ayrılıyor. Bulgur hamurunun enfes dokusu, baharatlarla zenginleşen patates-kıyma karışımıyla buluşuyor. Kıvamı tutturmak ve şekillendirme incelikleri, bu tarifi deneyen herkes için püf noktalarıyla birlikte sunuluyor.
Hatay Usulü Patatesli İçli Köfte Tarifi
Malzemeler (4-6 kişilik):
- Dış hamuru için
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı irmik
- 1 çay bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- Yarım çay kaşığı pul biber
- Yeterince su (hamuru yoğurmak için)
- İç harcı için
- 4 adet orta boy patates
- 250 gr kıyma (kuzu veya karışık)
- 2 adet orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Tuz, karabiber, pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- Yarım demek maydanoz
- Kızartmak için
- Sıvı yağ
Yapılışı:
İç Harç Hazırlığı:
- Patatesleri haşlayıp püre haline getirin
- Soğanları ince ince doğrayıp zeytinyağında kavurun
- Kıymayı ekleyip rengi dönünceye kadar pişirin
- Salçayı ekleyip 2-3 dakika daha kavurun
- Haşlanmış patates püresini ilave edin
- Baharatları ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın
- Oda sıcaklığında soğumaya bırakın
Dış Hamur Hazırlığı:
- Bulguru derin bir kaba alın
- Üzerine kaynar su ekleyip 15 dakika şişmeye bırakın
- Suyunu süzdürdükten sonra diğer malzemeleri ekleyin
- Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun
- Hamuru 30 dakika dinlendirin
Şekil Verme:
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın
- Elinizi ıslatarak parçaları açın
- İç harcı ortasına koyup kapayın
- Köfte şeklini vererek hazır hale getirin
Pişirme:
- Bol sıvı yağı kızdırın
- Köfteleri altın rengi oluncaya kadar kızartın
- Kağıt havlu üzerinde fazla yağını alın
Servis Önerisi:
- Sıcak olarak yoğurt ve salata eşliğinde servis yapın
Püf Noktaları:
- Hamur çok sert veya çok yumuşak olmamalı
- İç harcı soğuk olmalı, sıcak olursa hamur dağılır
- Şekil verirken ellerinizi sürekli ıslatın
- Kızartma yağı çok kızgın olmamalı
|