Patates püresi için en iyi tarifler nelerdir?

Kreması bol, pürüzsüz dokusuyla sofraların vazgeçilmezi patates püresinin sırlarını keşfetmeye hazır mısınız? Doğru patates seçiminden pişirme tekniklerine, tereyağının erime sıcaklığından çırpma yöntemlerine kadar tüm incelikler bu rehberde bir araya geliyor. Klasik tariften Fransız usulü lüks versiyona, sarımsaklı çeşitten fırınlanmış peynirlisine kadar her damak zevkine uygun enfes alternatifler sizi bekliyor.

20 Kasım 2025

Patates Püresinin Püf Noktaları ve En İyi Tarifler


Patates püresi, görünüşte basit ama mükemmel sonuç için bazı incelikler gerektiren bir lezzettir. İşte en iyi patates püresi için temel prensipler ve çeşitli tarif önerileri:

Mükemmel Patates Püresinin Altın Kuralları


  • Nişastalı patates çeşitleri tercih edin (Russet veya Idaho ideal)
  • Patatesleri eşit boyutta doğrayarak pişirin
  • Süt ve tereyağını ılık ekleyin
  • Aşırı karıştırmaktan kaçının (yapışkan olabilir)
  • Tuzu pişirme suyuna ekleyin

Klasik Kremalı Patates Püresi


Malzemeler:
  • 1 kg nişastalı patates
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 100 gr tereyağı
  • Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
  • Patatesleri kabuklarını soyup eşit parçalara bölün
  • Tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın (20-25 dakika)
  • Suyunu süzüp buharda kurumaya bırakın
  • Patates ezici veya ricer ile ezin
  • Ilık süt ve erimiş tereyağını ekleyip karıştırın
  • Baharatları ekleyip çırpın

Fransız Usulü Patates Püresi (Pomme Purée)

Malzemeler:
  • 1 kg patates
  • 250 ml krema
  • 200 gr soğuk tereyağı (küp küp)
  • Muskat rendesi

Hazırlanışı:
  • Patatesleri buharda pişirin
  • Sıcakken elekten geçirin
  • Kremayı ısıtıp yavaşça ekleyin
  • Soğuk tereyağını parça parça ekleyerek karıştırın
  • Muskat ve tuz ekleyip pürüzsüz kıvam alana kadar çırpın

Sarmısaklı Patates Püresi

Malzemeler:
  • 1 kg patates
  • 8-10 diş sarmısak
  • 1 su bardağı süt
  • 100 gr tereyağı
  • Taze maydanoz

Hazırlanışı:
  • Sarmısakları zeytinyağında yumuşayana kadar pişirin
  • Patatesleri haşlayıp ezin
  • Süt ve tereyağını ekleyin
  • Pişmiş sarmısakları püre haline getirip karıştırın
  • İnce kıyılmış maydanoz ekleyin

Peynirli Patates Püresi

Malzemeler:
  • 1 kg patates
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar veya gravyer peyniri
  • 1/2 su bardağı krema
  • 50 gr tereyağı

Hazırlanışı:
  • Klasik yöntemle patates püresi hazırlayın
  • Sıcak püreye rendelenmiş peyniri ekleyip karıştırın
  • Krema ve tereyağını ekleyip iyice karıştırın
  • Üzerine biraz daha peynir serpip fırında üstü kızarana kadar pişirebilirsiniz

Önemli İpuçları:

  • Patatesleri blender ile çekmeyin - yapışkan olur
  • Sütü soğuk eklemeyin - pürenin yapısını bozar
  • Pişmiş patatesleri buharda kurutun - daha iyi kıvam alır
  • Servis yapmadan önce mutlaka tadına bakın

Bu tariflerden klasik olanı günlük kullanım için idealken, Fransız usulü daha lüks ve kremsi bir deneyim sunar. Damak zevkinize göre baharat ve malzemelerle oynayarak kendi signature pürenizi yaratabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;