Salatalıklı Patates Püresi için, öncelikle patatesler güzelce yıkanır ve ardından bir tencereye konularak üzerini kapatacak kadar sıcak su eklenir. Suyu su ısıtıcı ile kaynatabilirsiniz. Daha sonra tencerenin kabağını kapatarak patatesleri haşlamak üzere ocağın üzerine alın. Daha sonra Haşlanan patateslerin kabuklarını soyun ve patates ezici ile ya da çatalla iyice püre edene kadar ezin. Bu noktada patatesleri mikserden geçirmeyin. Çünkü patatesler cıvık cıvık olur ve istenilen kıvamı alması zorlaşır. Daha sonra geniş bir cam kâseye yoğurdu, mayonezi, süzme yoğurdu alarak iyice çırpın.
Krema gibi bir kıvam alacaktır. Daha sonra içine zeytinyağını, tuzunu atarak karıştırın. Daha sonra sarımsakların kabuklarını soyarak iyice ezin ve içine atıp hızlı hızlı karıştırın. Sarımsaklar içinde iyice kaybolması için çırpma teli ile de iyice çırpabilirsiniz.
Daha sonra salatalıkları yoğurdun içinde daha güzel görünmesi için alaca soyun. Daha sonra kalın kenarlı rende de rendeleyin. Daha sonra suyunu sıkarak ezmiş olduğunuz patates püresinin içine atıp karıştırın. Daha sonra dere otunu ve maydanozları ince ince kıyıp içine atıp yoğurun. Salatalık patatesin içinde oda sıcaklığında kaldığı zaman suyunu salar ve patatesi yumuşatır. Bu nedenle hoş bir kalıba sığmaz. Yoğurtlu harcı da patates püresinin içine atarak karıştırın ve istediğiniz bir kalıba bastırarak patates püresini dökün. Daha sonra buz dolabına koyarak biraz donmasını bekleyin. Daha sonra dilimleyerek üzerine dilerseniz pul biber serperek servis edin.