Köfte üstü patates püresi; yapımı oldukça kolay, lezzetli ve pratik bir yemektir. Çok sağlıklı, lezzetli, vitamin ve mineral kaynağıdır. Besleyici olmasının yanında aynı zamanda enerji de vermektedir. Büyüklerin ve çocukların iştahla yiyebileceği çok lezzetli bir öğündür Özel günlerinizde misafirlerinize kolayca hazırlayıp ikram edebileceğiniz çok güzel bir tattır.
Yanında çok güzel tane tane pilav ile Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Şimdi
köfte üstü patates püresi için malzemelere bir göz atalım;
Köfte üstü patates püresi tarifi için gerekli malzemeler
- 200 gram yağlı kıyma
- 3 veya 4 dilim bayat ekmek (Ekmek içi)
- 1 diş sarımsak
- Rendelenmiş küçük bir adet kuru soğan
- Tercihe göre karabiber, kimyon, tuz, pul biber
Patates püresi için
- 3 orta boy patates
- 25 gram tereyağı
- Yarım çay bardağı süt
- Tuz
Sosu için
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
- Tuz
- İsteğe bağlı bir iki adet defne yaprağı
- 2 su ardağı su
Üzeri için
Köfte üstü patates püresi tarifi nasıl yapılır?
Patatesler bir yanda haşlanırken köfteleri hazırlamaya başlayalım. Bunun için kıymayı, ıslatılan ekmek içini, rendelenmiş bir diş sarımsağı ve soğanı derin bir kap içerisine alarak yoğurun ve üzerine tuzu, karabiberi, kimyonu ve pul biberi ekleyerek yoğurmaya devam edin.
Eğer köfteler elinize yapışıyorsa sıvı yağdan yardım alabilirsiniz. Yoğurduğunuz köfteleri altı yağlanmış borcam tepsisine içleri boş bir kâse görünümü şekli vererek borcama diziyoruz. Tüm köfte harcını bu şekilde yaparak borcama hepsini yerleştiriyoruz.
Bu arada haşlanan patateslerin kabuklarını soyarak bir çatal yardımı ile güzelce ezin. Bu işlemi aynı zamanda bir karıştırıcı ile de yapabilirsiniz. İyice ezilen patatesleri bir tencereye alarak üzerine tereyağını ilave edin. Tereyağını eritmeden ilave etmek tereyağının o güzel süt tadının püre içine olması içindir. Daha sonra ocak üzerinde orta ateşte güzelce patatesleri kavurun. Üzerine yarım çay bardağı sütü ilave edin. Patatesler dibine tutmaması için sürekli karıştırmaya devam edin. Koyu kıvama gelince ocağın altını kapatın. Yaptığımız bu patates püresini kâse görünümü verdiğimiz köftelerin içine dikkatlice koyun. Bu işlem bittikten sonra artık sosu hazırlamaya başlayabiliriz.
Bir kaşık sıvı yağını tavaya koyup salçayı da kokusu çıkana dek yani bir veya iki dakika kavuruyoruz. Tuzunu ve iki su bardak su ilave ederek defne yapraklarının kokusunu vermek üzere karışımın içine koyuyoruz. Bir iki dakika kaynayan sosumuzu ocaktan alıp içindeki defne yapraklarını çıkartarak sosu köftelerin dibine gelecek şekilde bir kaşık yardımıyla tepsiye döküyoruz. Evet artık yemeğimiz fırına girmeye hazır. Beş dakika önce ısıtmak için açtığımız fırınımızı 200 dereceye ayarlıyoruz ve borcam tepsisini fırına yerleştiriyoruz. Pişme süresi yaklaşık 25 – 30 dk olan bu yemeğimizi fırından çıkarmadan beş dakika önce yani patates pürelerinin üstü hafif kızarmaya başlayınca diğer tarafta rendelenen kaşar peynirlerini köftelerin üzerine serpip tekrar kaşarlar eriyinceye ve üzerleri hafifi kızarıncaya kadar köfte üstü patates püresi pişiriyoruz. Bu lezzetli, nefis ve muhteşem sunumu ile tüm sevdiklerinizle ve ailenizle birlikte paylaşıp afiyetle yiyebilirsiniz.