{ "title": "Tepside Patates Püresi", "image": "https://www.patatespuresi.gen.tr/images/Tepside-Patates-Puresi-25.jpg", "date": "21.01.2024 11:48:35", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Tepside patates püresi; Patates, patlıcangiller familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür. Boyu 70-80 cm'ye varan, çiçekleri beyazımsı ve pembemsi açan, yumruları hariç zehirli otsu bir bitkidir. İçerisinde A, C, K, B6 ve E vitaminlerini içermektedir. Folatlar açısından da çok zengindir. Patates tam bir potasyum deposudur. Aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, demir, bakır ve magnezyum içerir. Patates nişasta bakımından çok zengin bir besindir. Patates nişastadan başka belli bir oranda proteinde içermektedir. Bu oranlar nişasta %20, protein %2'dir. Patates dünyada pirinç, mısır ve buğdaydan sonra en çok tüketilen dördüncü gıda kaynaklarından bir tanesidir. Genelde sağlık açısından çok faydalı ve güvenle tüketebileceğimiz besin kaynakları arasındadır. Patatesten çok çeşitli yemeklerden yapılmaktadır. Tepside patates püresi de bunlardan biridir. Yapımı hem kolay hem de lezzetli bir yemektir.

Tepside patates püresi için malzemeler
Tepside patates püresi nasıl yapılır?

Patatesleri ilk önce soyalım, bol suyla yıkadıktan sonra dört parçaya bölelim. Tencereye koyup üstüne su ve tuz ekleyip pişene kadar haşlayalım. Tuzu da ekleyelim patates daha da lezzetlensin. Sütün bir su bardağını haşlama suyuna ekleyelim ki lezzeti haşlanırken patatese geçsin. Fazla su koymayalım ki süzerken süt ziyan olmasın. Haşlanan patateslerin fazla suyunu süzüp bir çatal ya da ezici ile ezelim. Bir su bardağı kaşar, tereyağı, tuz, karabiber ve kırmızı biberi ekleyip karıştıralım. Birbirine malzemeleri iyice yedirelim. Hafif sertleşme olabilir, geri kalan yarım bardak sütü de ekleyip karıştırıyoruz.

Püre haline gelene kadar iyice eziyoruz. Püre haline gelen malzemeyi bir borcama ya da fırın kabına koyuyoruz. Borcam ya da fırın kaplarının ağzına kadar çok doldurmayın. 1-2 cm. Boşluk bırakın. Çünkü pişerken kaşarlar eriyip kabarıyor. Üzerine geri kalan bir su bardağı kaşar peynirini de yayıp önceden ısıtılmış 180 derecede pişiriyoruz. Tepside patates püresini üzeri kızarana kadar 30 dakika kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra üzerine kırmızı biber ve karabiber ekleyerek süsleyebiliriz. Et ve tavuk yemeklerinin yanında servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }