{ "title": "Patates Püresi", "image": "https://www.patatespuresi.gen.tr/images/patates-puresi(1).jpg", "date": "22.01.2024 00:58:40", "author": "Emir Ulaş", "article": [ { "article": "Patates püresi, haşlanmış ve ezilmiş patatesi süt, yağ ve et suyu ile karıştırarak elde edilen yiyecektir. Patates püresi et yemeklerinin yanında garnitür olarak yapılır. Ayrıca diyet yemeği olarak da hazırlanır. Patates püresi en kolay hazmedilen bir yiyecektir. Patates püresi bağırsakları, böbreği ve kanı temizler. Midede kalma süresi yaklaşık 5-6 dakika kadar kısadır. Patates püresine farklı şekiller verilerek ve malzemeler eklenerek misafir ikramlarında sunulabilir.

Patates Püresi Malzemeleri
Patates Püresi Nasıl Yapılır?

Patatesler yıkanıp kabuklu olarak büyük bir tencere içine koyulur. Kabukları soyulmadan haşlanan patates içindeki C vitamini oranının %94' ünü korur. Patateslerin üzerini örtecek şekilde su eklenip orta hararetli ateşte ocağa koyulur. Kaynamaya başlayınca kısık ateşe alınıp patatesler haşlanıp yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Bir bıçak yardımı ile patatesin piştiği kontrol edilir. Bıçak kolay saplanır ise pişmiş olur. Haşlanınca patatesin suyu süzülür ve kabukları soyulur. Daha sonra patatesler sıcakken püre makinesinden geçirilir veya rendelenir.

Tencere içerisine tereyağı koyulup eritilir ve patatesler eklenip kaşıkla dövülerek karıştırılır. Üzerine bir su bardağı soğuk süt azar azar dökülür. Süt ısınıp da buhar olmaya başlayınca ocağın altı kısılır. Pürenin kıvamını ayarlamak için bu karıştırma süresi önemlidir. Patates püresinin sıvı olmasını istiyorsak daha kısa sürede ocağı kapatırız. Eğer daha katı bir püre yapmak istiyorsak biraz daha fazla beklenir.

Patates püresi kıvamını ayarlayıp tencereyi ocaktan indirdikten sonra hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }