{ "title": "Patates Püresi Sosu", "image": "https://www.patatespuresi.gen.tr/images/Patates-Puresi-Sosu-63.jpg", "date": "20.01.2024 12:57:57", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Patates Püresi Sosu, patates birbirinden farklı tariflerde hazırlanabilen ender lezzetlerden bir tanesidir. Neredeyse her sebzeyle ev ürünüyle uyum sağladığı için içerisine farklı malzemeler ilave edilerek de hazırlanabilir. İster salatası, etli ya da köfteli sulu yemeği ya da mezesi yapılabilir. Patates püresi de bunlardan bir tanesidir. Patates püresi ezilmiş haşlanmış patatesten elde edilir. Yapımı ve hazırlaması oldukça basittir. Pişirme seçenekleri de oldukça geniştir. Tercihe göre ister ocakta ister fırında pişirilebilir. Patates püresi doyurucu özelliği sayesinde genellikle ana yemeklerin yanında servis edilir. Ayrıca hafif ve tamamlayıcı bir yemek olması nedeniyle meze olarak davet sofralarında da tercih edilir. İçerisine tereyağı, süt ve peynir çeşitleri konularak daha yumuşak tatta patates püresi hazırlanabilir. İster üzerine sos hazırlayarak ya da sade olarak da servis edilebilir. Sos çeşitleri olarak yağda yakılmış kırmızı pul biber ya da salça, sarımsaklı yoğurt ve değişik tatlarda soslar hazırlanarak sunumu yapılabilir. Daha çok patatesle uyumu nedeniyle yoğurtlu soslar tercih edilir.

Patates Püresi Sosu İçin Malzemeleri
Patates Püresi Sosu Nasıl Yapılır?

Patates püresi sosu başlamadan önceden önce patates püresi hazırlanmalıdır. Patatesler haşlandıktan sonra ezici ile ezilerek püre haline getirilir. Daha sonra içerisine kaşar peyniri, süt ve tereyağı konularak karıştırarak pişirilir. Patates püresi dinlenirken sos hazırlığına geçilir. Sarımsakların kabuğu soyulur ve sıkacak ile sıkılarak bir kâseye alınır. Üzerine tuz ve yoğurt ilave edilir. Sosun sulanmaması için süzme yoğurt da tercih edilebilir. Tüm malzemeler çırpıcı ile akışkan bir kıvam alana dek çırpılır. Daha sonra kaşık kaşık mayonez ilavesi yapılır. Mayonez de yoğurda iyice yedirilerek karıştırılmaya devam edilir. Yoğurt sosunu bu şekilde sade kullanacaklar içerisine ince kıyılmış dereotu da ilave ederek pürenin üzerine gezdirerek sunabilir. Fakat tarifimizde yoğurdun üzerine pul biber hazırlanacaktır. O nedenle küçük bir tavaya tereyağı konularak tava ocağa alınır. Yağ eridikten sonra içerisine pul biber ilave edilerek yağda kızdırılır. Hazırlanan patates püresi servis tabağına alınır. Üzerine önce yoğurtlu sostan dökülür. Onunda üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilerek sunumu yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }