Patates püresi nasıl yapılır cevabını her ev kadınının bildiği bir tarifi içerir. Etli, tavuklu yemeklerin yanında servis edilebilecek en lezzetli aperatiflerden biri olan patates püresi çocuk, yetişkin hemen herkes tarafından severek yenilir. Tarifi mutfakla haşır neşir herkes tarafından bilinmektedir fakat pürenin en önemli noktası olan kıvamını tutturmak zordur. Zor olmadığı düşünülse dahi herkesin kıvamını ve tadını orantılı bir şekilde tutturamadığı görülmektedir. Kimi püreler karşımıza cıvık bir şekilde gelmekte, kimisi ise içerisindeki sıvı, patatese göre fazla olduğundan kıvamı bir şekilde kurtarılmış olsa dahi tadından yoksun bir halde gelmektedir.
Malzemeleri
- 3 büyük patates
- 3 bardak su
- 2 bardak süt
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Tuz
Nasıl Yapılır?
Verilen malzemeler orta boy tencerede hazırlanmak üzere ölçülendirilmiştir. Servis yapılacak kişi sayısına göre malzemeler iki katına çıkarılabilir ve orantılı şekilde azaltılabilir fakat verilen malzemeye göre tarif uygulamak daha garantilidir.
3 büyük boy patatesin kabukları soyulur, doğranırlar, büyük küpler şeklinde dilimlenirler. Kabuklar soyulmadan da haşlama işlemi yapılabilir fakat patatesler haşlandıktan sonra soyulmaları sıcaklıkta dolayı zor olacaktır. Bu yüzden soyma işlemini başından yapmak size hız kazandıracaktır. Patatesler soyulup dilimlendikten sonra haşlanmak üzere orta boy tencereye konurlar. Üzerine 3 bardak su eklenir ve kısık ateşte haşlanmaya bırakılırlar.
Patatesler kısık ateşte ortalama 30-40 dakikada haşlanacaktır. Yarım saat sonunda patateslerinize bir çatal yardımıyla dokunun. Ezilebilme derecelerine göre haşlanma işlemi süresini uzatın. Patatesler ezilir kıvama geldiğinde haşlanma tamamlanmış olacak ve ocak söndürülecek. Çatalla veya pratik ezici spatula ile patatesler tencerenin içinde dağılana ve birbiriyle karışana kadar iyice ezilir. Ezme işlemi tamamlandıktan sonra, patatesleri ezmek için kapatılan ocağın altı orta derecede ateşte tekrar açılır. Tencereye tereyağı eklenir patatesle birlikte iyice karıştırılır. Zeytinyağı ve sütte eklenerek karıştırma işlemine devam edilir. Verilen malzemeler uygun bir kıvam için yeterlidir.
Püre malzemeleri eklenirken sütü yavaş yavaş eklemek cıvık olabilme ihtimalini önlemek için tedbirli bi adım olacaktır. Eklenen tüm süte rağmen pürenin kıvamı koyuysa yavaş yavaş biraz daha süt eklenmelidir. Tüm malzemeler iyice karıştıktan sonra 5 dakika kadar birlikte pişerler ve ocak söndürülür. Dilenirse sıcakken üzerine kaşar peyniri rendelenerek ve biraz karıştırılarak püre lezzetlendirilebilir. Patates püresi nasıl yapılır sorusuna cevap olabilecek en pratik tariflerden biri olarak verdiğimiz reçeteyi sizlerde sevdiklerinize başarılı bir şekilde uygulayabilir, Ağızlarını tatlandırabilirsiniz.